Gwyneth Paltrow - info

20. listopadu 2006 v 17:48 | Nathali |  Herečky
Gwyneth bola od malička obklopená svetom filmu a hollywoodskej smotánky. Jej matka Blythe Dannerová bola (a dodnes je) herečkou a jej otec Bruce Paltrow patrí už hodne dlhú dobu k najvplyvnejším hollywoodskym televíznym producentom. Herecké začiatky si skúsila v malých roličkách v otcovych seriáloch a v deviatich rokoch sa s rodičmi presťahovala do New Yorku.

Veľkú časť svojho teenagerského veku strávila sledovaním jej matky pri divadelných predstaveniach, čo jej dalo obrovskú inšpiráciu a množstvo skúseností. Jej vlastným debutom na javisku bola hra "The Adventures of Huckleberry Finn" na Williamstown Theatre Festival. Štúdium histórie umenia na University of California v Santa Barbare zavŕšila účinkovaním v hre "Picnic", kde hrala spolu s matkou. Jej prvou roličkou na plátne bola tá v muzikále KRIK (1991), kde sekundovala Johnovi Travoltovi. Následovalo niekoľko vedľajších úloh v úspešných (SEDEM) i menej úspešných (V MOCI POSADNUTOSTI) filmoch, až sa nakoniec dočkala vysnívanej hlavnej role. Išlo o film EMMA (1996), nakrútený podľa slávnej novely Jane Austenovej.

Počas prác na filme SEDEM (1995) sa Gwen zblížila s Bradom Pittom, s ktorým prežila rozprávkovú milostnú aféru, ako vystrihnutú z červenej knižnice. V roku 1998 sa po rozchode s Pittom zanietene vrhla do filmovania a zahrala si v niekoľkých veľmi úspešných snímkoch ako SRDCOVÁ SEDMA (1998), DOKONALÁ VRAŽDA (1998), ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE (1998) alebo TALENTOVANÝ PÁN RIPLEY (1999). Jej dňom D sa stala Oscarová noc v marci 1999, kedy bola za rolu v ZAMILOVANOM SHAKESPEAROVI ovenčená Oscarom.
filmografia
Dirty Tricks (2008)Maureen Dean
Running with Scissors (2006)79% 79%Hope
Infamous (2006)79% 79%Peggy Lee
Love and Other Disasters (2006)70% 70%Hollywood Jacks
Untitled Marlene Dietrich Project (2006)Marlene Dietrich
Dôkaz (2005)
Proof
76% 76%Catherine
• Nominácia na Golden Globe - Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Drama 2006
Svet zajtrajška (2004)
Sky Captain and the World of Tomorrow
66% 66%Polly Perkins
• Nominácia na Mtv Movie Award - Best Kiss 2005
Sylvia (2003)70% 70%Sylvia Plath
Letuška 1. triedy (2003)
View from the Top
54% 54%Donna Jensen
$10,000,000
Posadnutosť (2002)
Possession
64% 64%Maud Bailey
Taká zvláštna rodinka (2001)
The Royal Tenenbaums
79% 79%Margot Tenenbaum
Ťažko zamilovaný (2001)
Shallow Hal
62% 62%Rosemary Shanahan
Karaoke (2000)
Duets
57% 57%Liv
Hore a dole / Pády a vzlety (2000)
Bounce
60% 60%Abby Janello
• Nominácia na Mtv Movie Award - Best Kiss 2001
Talentovaný pán Ripley (1999)
The Talented Mr. Ripley
80% 80%Marge Sherwood
Zamilovaný Shakespeare (1998)
Shakespeare in Love
83% 83%Viola de Lesseps ('Thomas Kent')
$750,000
• Nominácia na BAFTA Award - Best Performance by an Actress in a Leading Role 1999
Dokonalá vražda (1998)
A Perfect Murder
61% 61%Emily Bradford Taylor
Zamilovaný Shakespeare (1998)
Shakespeare in Love
83% 83%Viola de Lesseps ('Thomas Kent')
$750,000
• Vyhrala Golden Globe - Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Comedy/Musical 1999
Veľké nádeje (1998)
Great Expectations
61% 61%Estella
Zamilovaný Shakespeare (1998)
Shakespeare in Love
83% 83%Viola de Lesseps ('Thomas Kent')
$750,000
• Vyhrala Mtv Movie Award - Best Kiss 1999
Srdcová sedma (1998)
Sliding Doors
67% 67%Helen Quilley
Zamilovaný Shakespeare (1998)
Shakespeare in Love
83% 83%Viola de Lesseps ('Thomas Kent')
$750,000
• Vyhrala Academy Award - Best Actress in a Leading Role 1999
Pokrvné puto (1998)
Hush
54% 54%Helen Baring
Zamilovaný Shakespeare (1998)
Shakespeare in Love
83% 83%Viola de Lesseps ('Thomas Kent')
$750,000
• Nominácia na Mtv Movie Award - Best Female Performance 1999
Tvrdá osma (1996)
Sydney
82% 82%Clementine
Smuteční host (1996)
The Pallbearer
42% 42%Julie DeMarco
Emma (1996)67% 67%Emma Woodhouse
Jefferson v Paříži (1995)
Jefferson in Paris
48% 48%Patsy Jefferson
Sedem (1995)
Se7en
89% 89%Tracy Mills
Mesačný svit a Valentino / Valentino (1995)
Moonlight and Valentino
69% 69%Lucy Trager
Mrs. Parker and the Vicious Circle (1994)74% 74%Paula Hunt
Kost a kůže (1993)
Flesh and Bone
70% 70%Ginnie
Vražedné vztahy (1993)
Deadly Relations
46% 46%Carol Fagot Holland
Zlo / V moci posadnutosti (1993)
Malice
62% 62%Paula Bell
Cruel Doubt (1992)62% 62%Angela Pritchard
Křik (1991)
Shout
50% 50%Rebecca
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama